Girişimciler için Sosyal Medya Trendleri

Gelişen teknoloji ile beraber girişimcilerin işleri, çalışanları ve içinde bulundukları sektörler ile ilgili gelişmeleri takip etme şekli de değişmiş oldu. Entrepreneur’da yayınlanan makale’de girişimcilerin önümüzdeki seneki trendlerden geri kalmamalarını sağlayacak ipuçları paylaşılıyor.

Sizlerinde bildiği gibi sosyal medya çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Dolayısı ile sosyal medya pazarlama stratejileri de durağan olamaz. Bunun yerine, yılda en az bir defa kurum hedeflerini, sosyal medya kampanyalarını ve stretejilerini yeniden değerlendirmek, gözden geçirmek gerekiyor.

Bu trendlerin farkında olmak sizlere daha iyi stratejiler geliştirmeniz, en etkili yöntemleri uygulamanız ve iş gücü ve finansal kaynakalrınızı nereye yatırmanız gerektiği belirlemek açısından faydalı olacaktır. Aşağıda 2014 ve sonrası için öngörülen sosyal medya trendlerini okuyabilirsiniz.

1. Değişik platformlar kullanın.  Facebook’un algoritmalarında yapmış olduğu değişikliği okumuşsunuzdur. Eğer bir marka veya kurum fan sayfası yönetiyorsanız, artık toplam takipçilerinizin %6’sı sizin paylaşmış olduklarınızı görebilecek.  Uzmanlara göre bu rakam %1’lere kadar düşecek. Sizlerinde tahmin edeceği gibi Facebook bu değişiklikle gelirlerini arttırmayı hedefliyor. Bu durum sadece facebook gibi bir platforma yönelik stratejiler ve yatırım yapanlar için çok ciddi bir problem. Dolayısı ile sosyal medya stratejilerini bu anlamda yeniden gözden geçirmeniz gerekecek.

2. Google+’sı kullanın. Eğer gerçekten sosyal medya kanallarını önemseyen bir kurum veya kullanıcı iseniz,  Google+’ sı göz ardı etmemeniz gerekir. Her ne kadar kimileri kullanım kolaylığı açısından beğenmesede bu platform Google’un geliştirmiş olduğu algoritma için faydalı bir platform. Bu durum da önümüzdeki dönem de devam edecek. SEO alanında çalışanlar için süpriz olmayacak ama Facebook ve Twitter’ın SEO sıralamasında hiçbir etkisi olmadığı gerçeğini geçtğimiz günlerde bir video’da paylaşmıştı. Sosyal medya arama sıralamasında eğer bir veri gerekiyorsa Google+ verilerine daha kolay ulaşılacaktır. Google+ aynı zamanda SEO sıralamasında çok önemli rol oynayan Google Autorship’e de erişim olanağı sağlamaktadır. Google authorship, arama motorlarına sizin oluşturmuş olduğunuz içeriklere ulaşmanızı sağlayarak kim tarafından yazıldığını da ön plana çıkaracak bir imkan sunar.

3. Sosyal Medya, SEO ve içerik pazarlaması entegrasyonu. Dijital pazarlama sektöründe sosyal medya, SEO ve içerik pazarlaması birbiri ile yakından ilgilidir. Sosyal medya pazarlaması içeriklerin nasıl göründüğünü ve paylaşıldığını yakından etkilemektedir. İçerik oluşturmak özellikle Google’un geliştirmiş olduğu son algoritma ile beraber SEO performansı açısından direk ilgilidir. Dijital dünya’da görünülürlüğünüzü arttıran, markanızın bilinirliğini sağlayan ve nihai olarak müşteri kazanmanızı ve satışlarınızı arttıran online pazarlamanın üç ayağı olan SEO, içerik ve sosyal medya birbirinden ayrı düşünülmemelidir.

4. Resimli içerik oluşturun. Araştırmalara göre sosyal medya’da içeriklerin %63’ü görsel içeriğe sahip. Dolayısı ile görselliğin ön planda olduğu sosyal medya platformaları kurumlar için yüksek bir öneme sahip.  Başka bir araştırmada Pinterest kullanıcılarının %29’u pinlemiş oldukları ürünleri satın alma yoluna gitmişler. Video içerikleri ise Vine ve Instagram gibi platformlarda video özelliklerin gelişmesi ile önceden olduğundan daha fazla bir öneme sahip. Daha önce sizlerle paylaşmış olduğum infografiklerde görsel zenginlik ve etkinlik katmaları açısından ve etkili bir tanıtım aracı olarak kullanılabileceklerinden dolayı artan bir öneme sahip.

Tüm platformlardan aynı oranda fayda beklemek biraz yanlış olacaktır. Deneme yöntemi ve geri dönüş oranları ile hangi platformun daha etkin kullanılabileceğine karar verilebilir.

5. Sosyal Medya’da marka oluşturma. Sosyal medya kanalları marka oluşturmaya yönelik olarak yönetilmelidir. Hangi platformda olursa olsun, marka oluşturmak sizin SEO’larınızı etkileyecek ve uzun dönemde satışlarınızın artmasını sağlayacaktır. Bir platformda yapmış olduğunuz bir sosyal medya stratejisi marka bilinilirliği açısından diğer bir platformdaki ile aynı mı? Kullanıcı hesabınız ve logo’nuz markanızı temsil ediyor mu? Sosyal platformlardaki durum bildirimleriniz güncel mi? Sosyal medya kullanarak marka oluşturmak ve bilinilirlik sağlamak bu senin trendlerinden olacaktır.

Sosyal medya’da ki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda girişimcilerin sadece bir platform bağlı kalmadan stratejiler geliştirmesi gerekmektedir. Böylece sosyal medyaya yapılan yatırımın geri dönüşü yüksek olacaktır.

Son olarak gelişen trendleri takip etmeli, göz önünden buludurmalı ve işinize uygulayabileceklerinize yatırım yapmalısınız!

Peki, sizce önümüzdeki sene sosyal medya pazarlaması’nda trend ne olacak? Yorum kısmında benimle paylaşabilirsiniz.

Leave a Reply