Sosyal medya yönetimi mevcut müşterilerinize kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlarken aynı zamanda yeni müşteri kazanmanızı ve markanızı kolay bir şekilde düşük maliyetli olarak oluşturmanızı sağlar. Sosyal medya her geçen gün gelişirken beraberinde yeni bir takım zorlukları da getiriyor.
2015 yılının yarısı neredeyse geride kalmak üzere dolayısı ile yılın geri kalan yarısı için işinize yarayacak önemli bir takım sosyal medya istatisklerini paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum. En popüler sosyal medya platformundan her bir sosyal medya platformu kullanıcısının özelliğine kadar bu yazıda dikkat çekici istatistikleri bulabilirsiniz.
- “Pazarlamacıların 80%’i sosyal medya çalışmalarının trafiklerini arttırdığını söylüyor”
Hubspot’un yapmış olduğu çalışmaya göre sosyal medya işletmeler için geçiştirilecek bir araç değil. 2014 yılı sonunda tamamlanan araştırmaya göre işletmelerin %80’i değişik sosyal medya platformlarındaki çalışmalarının web sitesi trafiklerini arttırdığını söylüyor.
Eğer siz de hala sosyal medya‘da değilseniz markanızı tanıtmak, müşterilerle iletişim ve etkileşim kurmak için binlerce fırsatı kaçıyorsunuz.
- “Instagram kullanıcılarının Markalar ile etkileşim oranı diğer tüm platformlara kıyasla %4.21 daha yüksek”
Forrester tarafından yapılan çalışmada 3 milyon sosyal medya kullanıcısının etkileşim oranına göre her 1 milyon kullanıcı için markaların facebook sayfaları var ve fotoğraf beğenme, yorum yazma gibi 700 aktif etkileşim söz konusu.
Twitter’ın aktif etkileşim oranı ise her 1 milyon kullanıcı için 300. Tüm hesaplamalar yapıldıktan sonra ortalama kullanıcı başına marka etkileşimi 0.1 civarlarında.
Instagram ise bu hesaplamaların dışında çünkü Facebook’a göre kişibaşı 58 kat ve Twitter’a gore de 120 kat daha yüksek etkileşim oranına sahip. Dolayısı ile instagram’ı küçümser bir yaklaşım içerisindeyseniz bu düşüncenizi yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
- “Dünya’daki her 3 çalışandan 1’i Linkedin kullanıyor.”
İşe alımlarda ve sektörel toplantılarda Linkedin’in gücünü küçümsemeyin. Linkedin’i çalışanların network yapmaları ve iş başvuruları için hazineye çeviren ise profesyonellerin %33’ü bu platformda.
- “Resimli Tweet’ler %150 daha fazla re-tweet alıyor”
Eğer şirketiniz Twitter‘a yeni başladıysa ne tarz içeriklerin daha fazla etkileşim aldığını bilmelerinde fayda var. Çünkü 140 karakter’li bir dünya’da takipçilerle etkili iletişim kurabilmek zor olabilir.
- “Amerikalıların %53’ü takip ettikleri markalara sadık müşteriler”
Eğer hala sosyal medya‘nın markanız üzerinde oluşturabileceği etkiden şüpheniz varsa Convince and Convert tarafından yapılan çalışmayı inceleyebilirsiniz.
Güçlü bir sosyal medya‘ya sahip olmak takipçilerinizin de size olan sadakatini arttıracak ve ileride daha geniş iletişim kanallarında markanızın tanılırlığını sağlayacaktır.
Aynı raporda 18 – 24 yaş arası Amerikalıların %66’sı sosyal medya‘da takip ettikleri markalara sadık kaldıklarını söylüyor aynı durum 55 ve üzeri yaş grubunun %39’u içinde geçerli. Marka’lara olan eğilim ve sadakat yaş grubu ilerledikçe durağanlık göstermeye başlıyor.
- “Twitter kullanıcılarının %37’si 30 yaş altı”
Etkili sosyal medya stratejisi oluşturmanın en önemli yollarından biri de müşterilerinizi, hedef kitlenizi tanımaktan geçiyor. Twitter kullanıcılarının %37’sinin 30 yaş altında olması Twitter’daki hedef kesiminizin Facebook’a göre daha genç kullanıcılar olduğu anlamına geliyor.
Bu gibi istatistikler her bir sosyal medya platformunda takipçileriniz ile nasıl daha yüksek etkileşim geliştirileceği konusunda fikir verirken aynı zamanda müşterilerinizin nerede daha çok zaman geçirdiği ve hangi sosyal medya platformunun markanız için en etkili olacağını belirlemede size yardımcı olacaktır.
- “110 Karakter %17 daha fazla etkileşim sağlıyor”
Eğer twitter’daki re-tweet oranlarına bakarsanız, istatistikler 110 karakter civarındaki tweet’lerin daha çok re-tweet yapıldığını gösteriyor.
Tabi bunun bir kaç sebebi var; kısa paylaşımların re-tweet yapılması daha kolay, takipçileriniz sizin tweetlerinizi paylaşırken yeniden düzenlemek ve kendi düşüncelerini eklemek zorunda değiller.
- “Google+ Aylık 300 milyon’dan fazla aktif kullanıcı var”
Google+ pazarlamacılar ve sosyal medya’da markalarını tanıtmak isteyen kurumlar tarafından çoğu zaman göz ardı ediliyor.
Ancak yakın zamanda yapılan istatistiğe göre aylık Google+ kullanıcı sayısı büyük derecede artmış durumda dolayısı ile Google+’a sosyal medya platform olarak gereken önemin verilmesi kaçınılmaz.
- “Facebook Sayfa’larının %87’inde yapılan etkileşimler, Fotoğraflar’a yapılıyor”
Facebook’un kullanıcı başı etkileşim oranı düşük olsada, görsel paylaşımlar yaparak müşterilerinizin markanızla etkileşim oranını arttırmış olursunuz.
- “Günde 3’den fazla Tweet paylaşımı, Markanıza olan etkileşimi düşürüyor”
Eğer Twitter’da sürekli ve çok sık paylaşım yapıyorsanız, biraz durun ve yeniden düşünün. SocialBakers tarafından yapılan araştırma günde 3’den fazla paylaşım yapan Twitter hesaplarının takipçileri ile etkileşim oranlarının düştüğü yönünde.
Hangi sosyal medya platform olursa olsun, günde çok sayıda paylaşım yapmak takipçilerinizi sıkar ve sürekli markanızla ilgili paylaşım görmek ayrıca itici de gelebilir.
Takipçileriniz ile aranızdaki etkileşimi izleyerek günde kaç tane paylaşım yapmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Böylece, takipçilerinizi sıkmadan maksimum seviyede etkileşim oluşturabilrsiniz.
Peki, sizin markanız veya kurumunuz için uyguladığınız taktik ve ipuçları neler? Uyguladığınızda takipçileriniz ile yüksek etkileşim oluşturan sosyal medya stratejileriniz neler? Yorum kısmında paylaşırsanız sevinirim.
Artık günümüz de yeni ticari olsun kişisel olsun sosyal medya faktörü ciddi öneme sahip oldu. Artık günümüze SMO yani Social Media Optimization kavramı geldi. Makalenizi büyük bir zevkle okudum istatistikleri görmek açıkçası hoş.