Şimdiye Kadar Meerkat ve Periscope gibi sosyal medya uygulamalarından birini mutlaka duymuşsunuzdur. Duymayanların Meerkat ve Periscope nedir diye sorduklarını duyar gibiyim. Her ikisi de Sosyal Medya dünyasında hızla yayılan canlı yayın video uygulamaları. Bu iki uygulama hakkında da geçtiğimiz günlerde birçok yazı yazıldı ve yazılan yazıların ardı arkası kesilmedi.
Her ikisi de çok yeni uygulamalardan.
Peki bu uygulamaları herkes kullanabilir mi veya kullanmalı mı? Canlı yayın yapmak ne kadar işinize yarayacak? Bu soruların cevabı tamamen size bağlı tabi ki. Bu yazımda bu iki uygulama hakkındaki görüşlerimi ve kısa notları paylaşacağım.
Öncelikle şunu belirteyim, bu uygulamalardan hangisi daha iyi bunu yazacak değilim. Kullanıcı olarak buna karar verecek olanlar sizlersiniz.
Meerkat ve Periscope canlı yayın yapmanıza imkan veren uygulama. Canlı yayın video linklerinizi Twitter hesabınızdan paylaşarak diğer kullanıcıların video’larınızı izlemelerini sağlayabiliyorsunuz. Böylece gerçek zamanlı olarak takipçilerinizle iletişim kurmuş oluyorsunuz.
Sosyal medya dünyasında canlı yayın yeni bir kavram değil ancak Twitter ile entegre çalışıyor olması, etkileşim ve iletişim kurma kolaylığı bu uygulamaları canlı yayın dünyasında ayrı bir yere koyuyor.
Bu iki uygulama hakkında genel olarak bilmeniz gerekenler ve ne işe yaradıklarını aşağıda kısa kısa bulabilirsiniz
- Her iki uygulamada iOS cihazlarda kullanılabiliyor ve yakın zamanda Android cihazlarda da kullanılabilecek.
- Meerkat, Snapchat gibi yani video canlı yayın esnasında kayıt edilmiyor ve anında yok oluyor. Ancak, Periscope, kayıtların 24 saat kadar daha izlenmesine izin veriyor.
- Meerkat, ilk yayınlanan uygulama dolayısı ile hemen kullanıcıların ve özellikle ünlülerin dikkatini çeken bir uygulamadır.
- Periscope, Twitter’a ait ve Twitter kullanıcıları ve Twitter ile kusursuz entegrasyonu için herşeyi yapıyor. Dolayısı ile Meerkat’ın Twitter’a entegrasyonunu zor günler bekliyor olabilir
- Her iki uygulama, kullanıcılara yeni bir canlı yayın başladığında bildirim yapma özelliğine sahip. Böylece yeni bir canlı yayın başladığında anında haberdar olabilirsiniz.
- Periscope, pazarlamacıların işine yarayabilecek izleyici sayısı, video süresi ve izlenme süresi gibi video detaylarını görmenize izin veriyor.
Meerkat’ı veya Periscope’u ya da her ikisi birden kullanışlı bulanlar vardır elbette ancak biraz daha geniş çerçeveden bakıldığında Periscope, Twitter’a ait olduğu için Meerkat’ın kullanıcılara daha çok fayda ve kolaylık sunmak için çok çalışması gerekiyor diye düşünüyorum.
Peki, bu iki uygulama marka ve işletmeler için ne ifade ediyor?
Şuan sosyal medya’da yeni trend bu yönde. Ancak, sizin hedeflediğiniz kullanıcılar bu uygulamaları kullanmıyor olabilirler ancak bir iki ay içerisinde her iki uygulamanında kullanıcı sayısının artacağını düşünüyorum.
Canlı Yayın Sohbetleri – Hepimiz sohbet etmeyi seviyoruz. İstediğiniz yerden istediğiniz içerik ile sohbet programı yapabilir ve takipçilerinizi bundan haberdar edebilirsiniz.
Urun Tanıtımı – Eğer tanıtımını yapmak istediğiniz yeni ürününüz varsa veya ürünleriniz hakkında sık sorulan sorular varsa canlı yayın da hem ürün tanıtımını yapabilir hem de sorulan sorulara cevap verebilirsiniz.
Etkinlik ve Konferanslar – Eğer takipçilerinizin ilgisini çekebilecek etkinlik ve konferanstaysanız, canlı yayın ile etkinlik hakkında ipuçları paylaşabilirsiniz. Ancak, eğer katıldığınız etkinlik ücretli bir etkinlik ise paylaşırken yayın haklarına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Her iki uygulamanın bu tarz etkinliklerde yasal durumlarla karşılaşma riski var. İnsanların para vererek katıldığı bir etkinliği baştan sona canlı paylaşmanız telif hakkı ihlaline yol açacaktır.
Ayrıca, kamuya açık yerlerde canlı yayın yaparken diğer insanların görüntülerinin çekilmesine, kamu alanlarının gizliliğine dikkat etmeniz gerek.
Bu konularda daha fazla yasal detaya girecek uzmanlık bilgim yok maalesef ama her iki uygulamayı da kullanırken yukarıda bahsettiklerimi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Periscope veya Meerkat uygulamalarını kullandıysanız yorum kısmında düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.