Hangi Sosyal Medya Platformu’nu Kullanmalıyım?

Hangi Sosyal Medya Platformu’unu Kullanmalıyım?

Sosyal medya kavramı birçoğumuza yeni gibi gelse de Şubat ayında Facebook 10. Yaşını kutlayacak. Büyük markalar ve şirketler hala sosyal medya sitelerini nasıl kullanacağını ve nasıl fırsatlar olduğunu anlamaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl şirketler birçok sosyal medya problem ile karşılaştı ancak ben aşağıda ikisinden bahsedeceğim.

1-      Hangi Sosyal Medya Sitesine Odaklanmalı?

2-      Hangi Sosyal Medya platformuna ne kadar zaman ve kaynak ayırmalıyım?

social-medya-2014

Bu soruların cevapları birçok kullanıcının düşündüğü gibi zor ve karmaşık değil aslında, bununla beraber bu soruların tek bir doğru cevabı da bulunmuyor. Uzman olan veya olmayan birçok kişi blog’larında doğru cevap için önerilerin olduğu yazılar yayınladılar. Ben de kendi düşüncelerimi eklemek yerine Adobe tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz 12 yılda dünya’daki internet kullanıcılarının ençok hangi siteleri kullandıklarını gösteren verileri paylaşmak istiyorum.

Aktif olarak mı kullanıyorlar veya sadece kullanıcı sayısımı bu kadar gibi bir tartışmaya girmek yerine kullanıcıların hangi sosyal medya sitesini daha çok kullandıklarını görmek adına hazırlanmış güzel bir çalışma. Infografiğe bakıldığında birçok sosyal medya uzmanının gözden kaçırdığı ilginç veriler var.

  • 21 adet websitesinde toplamda Dünya’daki insan sayısı kadar oluşturulmuş sosyal profil var.
  • Türkiye aktif olsun veya olmasın Dünya’nın altıncı en büyük facebook kullanıcı sayısına sahip.
  • Birçok insan Çin’in dünyanın en büyük 3. Sosyal medya ağına sahip olduğunu unutuyor.
  • Ortadoğu’daki birçok marka, youtube’un  twitter ve facebook’dan daha değerli bir platform olduğu belirtmiş ve buna göre sosyal medya stratejilerini belirleme yoluna gitmişler.
  • En eski sosyal medya platformlarından biri olan Frienster hala büyük bir platform olma özelliğini koruyor.
  • Google+ Youtube video’larına yorum yazabilmek için konumlanmış bir platform olma özelliği ile dikkat çekiyor.
  • Pinterest hala çok genç bir girişim olmasına rağmen uzmanlar Pinterest’in, Twitter’dan iki kat daha fazla tıklanma oranına sahip olduğunu ve Facebook’dan ortalama 2 kat daha değerli olduğunu belirtiyorlar.
  • Rus sosyal medya platformu olan VK, 228 milyon kayıtlı kullanıcısı ile instagram’dan çok daha büyük bir platform.
  • Snapchat’e bakıldığında, 2013 yılında günlük 400 milyondan fazla fotoğraf paylaşımı ile facebook’dan daha büyük bir platform.
  • Brezilya’da kurulan ve Google’un sahibi olduğu Orkut isimli netwotk Snapchat’den daha büyük bir platform.

En Genç Sosyal Medya Platformları

Infografiğe bakıldığında 2010’dan sonra Google+, Instagram, Pinterest ve Snapchat ve Path gibi kurulan girişimlerin ciddi kullanıcı sayısına ulaşmış olmaları ve zaman içerisinde bu sayılarında artış göstermeye eğilimli olması.

Tüm veriler aslında çok ilginç ancak dünyanın en büyük sosyal platformları olmaları tüm bu platformaları gereken değeri vereceksiniz anlamına gelmiyor.

Doğruyu söylemek gerekirse, sizin takipçi ve fanlarınızın harici hiçkimsenin size hangi platforma ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini söylemeye hakkı yok. Mashable gibi büyük sitelerde Pinterest çok büyük trafik oluşturuyor vs gibi yayınlanan makaleler bu durumun sizin içinde aynısı olacağı anlamına gelmiyor. İnstagram ve Twitter son zamanlarda markaların reklam çalışmalarında başarılı geri dönüşler almalarını sağladı, ancak o markaların takipçilerinin başka markaların takipçilerinden çok daha farklı bir algıya sahip oldukları oldukça muhtemel. Dolayısı ile her marka kendi kullanıcı ve takipçilerini çok iyi dinlemeli, ilgilerini çok iyi anlamalı ve buna göre strateji geliştirmelidir.

Bana göre sosyal medya stratejisi belirlerken markaların göz önünde buludurması gereken 5 ana soru var.

1-      Takipçileriniz kimler?

2-      Takipçileriniz ne diyor, ne istiyor?

3-      Takipçileriniz ile ne zaman etkileşim ve iletişim içerisinde bulunuyorsunuz?

4-      Bu iletişim ve etkileşim hangi platform’da gerçekleşiyor?

5-      Neden böyle bir iletişim’e ihtiyaç var?

Yukarıdaki gibi bilgiler şirketlere markalarının hangi ülkelerde ve kimler tarafından daha çok konuşulduğu ve kullanıldığını gösterir. Gelişen trendleri, hangi hashtag’ların satışların artmasında etkili olduğu  ve buna göre farklı segmentler için de stratejiler geliştirmeleri gerektiği bilgisini verecektir.

Genel olarak bakıldığında sosyal medya platformları kullanıcıların paylaşmaktan haz duyacakları aynı zamanda takipçileri ve arkadaşlarının da beğenecekleri şeyleri paylaştıkları bir platformdur. Paylaşarak elde edilen duygu ise paylaşımın niteliğini ve niceliğini arttıracaktır.  Ancak markalar tarafından bakıldığında faaliyete geçirilecek olan stratejinin arkasında duygulardan çok gerçek değerlendirebilecek veriler olmalıdır.  Veriler ışığında ancak ilgili sosyal medya platformu hakkında ilgili içerik üretimi sağlanması mümkün olacaktır.Bu anlayışa sahip markalar daha çok ilgili kullanıcılara ulaşacaktır.

Infografik Kaynak: Adobe

No Responses

Leave a Reply