2015 Dijital Pazarlama Trendleri Neler Olacak?

dijital pazarlama trendleri neler olacak2014 yılı  geride kalıyor.Şirketlerin önümüzdeki yıl için gelişen teknolojik şartlara bağlı olarak  pazarlama stratejilerini hazırlama vakti. Şirketler isteselerde istemeselerde dijital pazarlamayı genel pazarlama stratejilerine eklemek zorunda. Birçok pazarlama uzmanı direk olmasada dolaylı yollardan sosyal medya’da almış oldukları like, paylaşım, twit ve tıklanma oranları ile dijital pazarlama çalışmalarını izlemeye almakta. Kimi pazarlama uzmanları da sosyal verileri düzenli olarak toplayıp bir araya getirerek müşteri ihtiyaçlarına yönelik daha kişisel ve ilgili içerik üretiyorlar. Yakın zamanda başarılı firmalar dikkatlerini inbound pazarlama tekniklerine odaklayarak müşterilerini sınıflandırabiliyor ve  değişik sosyal medya platformlarında çeşitli online pazarlama stratejileri uygulayabiliyorlar.

Aşağıda yapmış olduğum dijital pazarlam trendlerinin bir kısmı hali hazırda şirketler tarafından uygulanıyor. Ancak 2015 yılında daha da artacak önemi ile paylaşmakta fayda görüyorum.

Sosyal Medya Pazarlaması

Kurumlar, müşterilerinin demografik yapısı hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Buna ek olarak, sosyal medya platformlarında en yeni ve güncel trendleri takip ederler. Şirketlerin sunmuş oldukları ürün ve hizmetlerde söz sahibi olmalarının ve müşterileri ile aralarında güven oluşturmalarının ana yollarından bir tanesi de müşterilerine ilginç ve kullanışlı bilgilerin olduğu kaliteli içerik sunmaktan geçer. Şirketler, sosyal medya kanalları ile entegre pazarlama stratejileri oluşturarak müşterileri arasında marka bilinilirliği oluştururlar.

Retargeting Reklamları

Günümüzde işletmeler, müşterileri ile etkileşim oluşturacakları değerli ve kaliteli içerik pazarlama yöntemleri kullanmaktadırlar. İçerik, doğası gereği sosyal medya’da etkileşim oluşturma özelliğine sahip. Aynı zamanda müşteriler markanın canlı yüzünü de görmeye değer veriyorlar. Bu yüzden şirketler sadık müşterileri ile geri dönüşümü yüksek ilişki oluşturmak için sürekli iletişim halindeler. Birçok pazarlama uzmanı müşterileri yeniden hedefleme hususunda oldukça başarılı sonuçlar alıyorlar. Yeniden hedefleme sistemi, internet kullanıcıları tarafından ziyaret edilen web sitelerini takip ederek çalışır. Kullanıcılar ziyaret ettikleri sitelerden çıktıklarında bakmış oldukları ürünler onlara yeniden farklı web sitelerindeki reklamlarda gösterilir. Böylece, yeniden hedefleme reklamları, müşterilere bakmış oldukları ürünleri sürekli hatırlatarak  geri dönüş oranını arttırır. Bu durum, marka ve ürünün sürekli müşterinin aklında kalmasını sağlar. Birçok çalışmanın sonucu da göstermiştir ki, müşterinin aklında olan marka isimleri ve logolar satın alma ile sonuçlanıyor. Yakın zamanda sonuçlanmasa bile uzun dönemde mutlaka geri dönüşü olacaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu

Google, Yahoo, Bing ve diğer arama motorlarının hedefleri, kullanıcılara en ilgili ve en kaliteli içeriği sunmaktır. Özellikle son dönemde sosyal medya platformlarının arama motorları üzerindeki etkisi yatsınamaz. Birçok kullanıcı sosyal medya kanalları üzerinde içerik paylaştıkça arama motorlarındaki yerlerini alacaktır. En üst sıradaki arama sonuçlarının sosyal platformlarda en çok paylaşılan içerik olması dolayısı ile tesadüf olamaz. Aynı zamanda sosyal platformlarda çok sık paylaşılan bir içerik güven anlamında da kullanıcılarda bir algı oluşturacaktır. Birçok şirketin sosyal medya paylaşım butonlarını sitelerine eklemelerinin ve de paylaşımları ziyaretçilerin kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını istemelerinin ana sebebi de budur.

Mobil Pazarlama

Mobil hayatın tam ortasında yaşıyoruz. Şirketler artık mobil ortamda rahat görünebilen, okunabilen ve de paylaşılabilen arayüzler oluşturmaya zorlanmış vaziyette bir anlamda. Pazarlama e-mailleri, e-bültenler, web siteleri ve paylaşımlar gibi birçok içerik mobile uygun hale getiriliyor. Forbes’a göre, 2017’ye kadar satılacak olan cep telefonlarının %87’si akıllı telefonlar ve tabletler olacak. Şirketler ister  mobil tabanlı bir arayüz geliştirsinler ister sitelerini mobil uyumlu hale getirsinler, mobil cihaz kullanıcılarına olumlu deneyim yaşatmak adına gelişmeleri ve değişimi yakından takip etmek ve uygulamak zorundalar.

Video Pazarlama

Video’nun kullanıcılar üzerinde oluşturduğu algı ve etki paha biçilemez. Youtube’u her ay 1 milyar’dan fazla tekil kullanıcı ziyaret etmekte. Facebook’u hariç tutarsak diğer tüm sosyal medya kanallarından çok daha fazla bir ziyaretçi sayısı bu. Guardian gazetesine göre İngiltere’de her üç kişiden biri her hafta en az bir video izlemekte, buda sadece ingiltere’de haftalık 20 milyon kullanıcı anlamına geliyor. Şirketler için anlaşılması kolay içerik üretmek çok önemli. Aksi takdirde başka bir video izlemek için bir tık yetiyor. Twitter’ın sahibi olduğu vine uygulaması, şirketlerin orjinal içerikte videolar paylaşmaları için ciddi ve etkili fırsatlar sunuyor.

Sonuç olarak, önümüzdeki yıl şirketler bireysel müşterilerine ulaşmak için dijital pazarlama taktiklerini ve sosyal medya trendlerini kullanmaya devam edecekler. Emarketer’e göre önümüzdeki yıl sosyal medya’ya ayrılan pazarlama bütçesi %9.4’ten %13.1’ye yükselecek. Dolayısı ile pazarlama uzmanlarının online müşterileri ile nasıl etkileşim kurmaları gerektiğini etkili ve ilgili içerikler oluşturarak öğrenmeleri gerekmekte. Benzer şekilde elektronik pazarlama, müşterilerin şirketlere karşı algısını ve tutumlarını değiştireceğe benziyor. Böylece şirketlerde ihtiyaçlara daha hızlı cevap verme, değişikliklere daha hızlı adapte olabilme ve rekabette kalmak için her zaman fırsatları takip etme pozisyonunda olacak.

Sizin 2015 yılı için öngörüleriniz neler? Dijital Pazarlama Trendleri’nin ne yönde şekil alacağını düşünüyorsunuz? Yorum kısmında benimle paylaşırsanız sevinirim.

Leave a Reply